50 jaar Doesburg Binnenste Buiten

Vijftig jaar spektakel in de Mosterdstad

Een halve eeuw muziek en straattheater; jubileum voor Doesburg Binnenste Buiten

DOESBURG - In de 2e volle week van juli vindt in Doesburg een van de grootste spektakels van Gelderland plaats. Tijdens Doesburg Binnenste Buiten spelen straattheater, muziek en show vier dagen lang een belangrijke rol. Straatartiesten, muzikanten en ruim honderd standhouders make van Doesburg Binnenste Buiten een uniek evenement. Ruim honderdduizend bezoekers weten jaarlijks de weg naar dit groots opgezette festival in de Hanzestad te vinden.

Vijftig jaar Doesburg Binnenste Buiten

Doesburg Binnenste Buiten is al jarenlang het grootse gratis culturele evenement van de provincie. Wat er op woensdag 12 juli en de drie dagen daarna in Doesburg te beleven valt, is dan ook al lang veel meer dan een braderie of jaarmarkt. Na een halve eeuw is Doesburg Binnenste Buiten uitgegroeid tot een straattheaterevenement van de eerste orde, met bekende en onbekende artiesten uit binnen- en buitenland.

Maar 2017 wordt zelfs voor Doesburg Binnenste Buiten een jaar van superlatieven. Het festival viert namelijk zijn vijftigjarig jubileum. Op woensdag 12 juli gaat op de driesprong in het centrum van de stad een spektakel van start dat in de provincie Gelderland zijn weerga niet kent. In een verrassende openingsact, en met medewerking van De Meulenvelders, verricht de burgemeester van Doesburg om 11.00 traditioneel de opening van het festijn. Voor de bezoekers is er na de opening kaas, worst en boerenjongens. Een speciaal door bakkerij Koenen in koek uitgevoerde Abraham en Sarah completeren het spektakel. In de middag is er in de Koepoortsraat een bootcamp door I Am Sports en verzorgt dansstudio Dance Skills op het podium een dansoptreden.

Donderdag 13 juli staat overdag helemaal in het teken van het straattheater. Een groot aantal artiesten treedt op verschillende plekken gedurende de hele dag op. Verwonder u over de Bike Babes of de Absurdist, of laat live een karikatuur van uzelf tekenen. Ontmoet Superheld Solo of maak kennis met een groep Tijdreizende Oermensen. In Doesburg gebeurt het allemaal. ‘s Avonds is er livemuziek. De Foute Party van Qmusic is te vinden op de Markt en op Podium De Waag opent de beste Rolling Stones tribute-band van de Benelux, Gimme Shelter, het bal.

Op vrijdag 14 juli gaan de beste standwerkers van Gelderland een gevecht aan om de kampioenstitel van onze provincie. Wie in Doesburg wint mag Gelderland vertegenwoordigen op het Nederlands Kampioenschap standwerken. Dat gebeurt tegen de achtergrond van ruim 100 kramen en opnieuw een veelvoud aan straatartiesten en muzikanten. Donderdagavond is de tweede avond met livemuziek met op Podium De Waag de mannen van 5th Wheel, die het Doesburgse publiek mee terugnemen naar de jaren 60, 70 en 80. Op de Markt wordt de sfeer bepaalt door de nietsontziende dj’s MC Champ en Vato Conzales.

Zaterdag 15 juli, de vierde dag van Doesburg Binnenste Buiten, start traditiegetrouw om 10.00 uur met de Clowntjesoptocht, uiteraard begeleid door de Voormalige Schutterij en de clown. Kinderen die het willen meemaken kunnen zich op de Voormarkt laten schminken. Later die dag zorgen de swingende klanken van Zuid-Amerikaans percussiebands voor een bijzondere en exotische sfeer. Zaterdagavond is voor de liefhebbers van livemuziek verplichte kost. Tijdens het pleinfeest op de Markt  treedt zangeres Maan op. Zijn won in 2016 The Voice of Holland. De klassieke afsluiting op zaterdag 15 juli is een prooi voor de enige echte Doesburgse wereldact: The Jibs.

Straatmuziek

Bij straattheater hoort ook straatmuziek. Op woensdag, donderdag en vrijdag duiken daarom in de vele hoeken en gaten van Doesburg dweilorkesten of chantykoren op. Onder andere de Duitenkluiters, de Iesselbrassers en de fameuze Busband maken de straten van Doesburg drie dagen lang onveilig.

 

Ongekend zomerspektakel

Tegen de historische achtergrond van de oude Hanzestad is dus vier dagen lang een ongekend zomerspektakel te beleven met muziek, zang en dans, en met veel show en straattheater. Vanuit alle hoeken en gaten en in alle toveren goochelaars, muzikanten, acteurs en andere artiesten Doesburg opnieuw om tot een spetterend en uniek openluchttheater. Op menig terrasje en in verschillende horecagelegenheden vinden optredens plaats in alle mogelijke muziekstijlen - door bands en solomuzikanten. Niet alleen theaterfans, maar ook muziekliefhebbers komen in Doesburg ruim aan hun trekken.

 

Gratis toegankelijk

Het hele evenement is gratis toegankelijk. Doesburg Binnenste Buiten is een absolute aanrader voor de liefhebber van straattheater, livemuziek en gezelligheid.

Reactie toevoegen

Plain text

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <p>